Potrivit oamenilor de ştiinţă, respingerea sau neacceptarea din societatea noastră, care mereu e în goană de ceva, ar putea avea consecinţele unei lovituri fizice.
Fie că este vorba de respingerea iubitului, a iubitei sau de ratarea unui loc dorit de muncă, cu toţii cunoaştem cum e să fii respins de cineva sau de ceva. Este o senzaţie pe care o trăim în carierele noastre, relaţiile noastre şi în cercurile noastre sociale.
”De ce ne doare atât de mult o respingere? Totul se reduce la modul în care creierele noastre sunt interconectate. Respingerea activează aceleaşi părţi ale creierului pe care le activează şi durerea fizică”, afirmă psihologul Guy Winch.
Într-un studiu, cercetatorii de la Departamentul de Psihologie din cadrul Universităţii din Michigan au recrutat 40 de persoane care au trecut, la scurt timp, printr-o despărţire nedorită. În timp ce li se arătau fotografii cu foştii/fostele lor, creierul acestor oameni a fost scanat cu ajutorul RMN-ului. Când li s-au prezentat fotografiile foştilor şi li s-a spus să se gândească că aceştia i-au respins, activitatea lor cerebrală s-a intensificat, iar zona cortexului somato-senzorial şi zona dorsal posterioară (aceleaşi regiuni care sunt activate în cazul durerilor fizice) s-au activat.
„Aceste rezultate dau un nou sens ideii că respingerea ‘doare’,” au scris cercetatorii în studiu. Conform cercetătorilor, intensitatea respingerii determină durerea emoţională să se extindă până la nivelul durerii fizice.
Un alt studiu realizat de membrii Departmentului de Psihologie de la Universitatea din Kentucky sugerează că respingerea poate fi tratată în acelaşi mod ca durerea fizică. Studiul a constatat că analgezicul ce conţine acetaminofen poate reduce sentimentele dureroase.
Participanţii la studiu au luat fie paracetamol, fie un placebo, în fiecare zi, timp de trei săptămâni. Când cercetătorii au scanat creierele lor, au descoperit că oamenii care au luat analgezice au prezentat o scădere a activităţii cerebrale în zonele ce au legătură cu durerea fizică.
Respingerea nu este întotdeauna un lucru rău. Un studiu realizat de un profesor de afaceri de la Universitatea Johns Hopkins au descoperit că respingerea socială poate inspira gândirea creativă.